A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Ajankohtaista | Kuulumisia eduskunnan viittomakielten verkostosta

Kuulumisia eduskunnan viittomakielten verkostosta

Eduskunnan viittomakielten verkosto kokoontui tulkkauspalveluiden kilpailutukseen liittyen Mikaela Nylanderin kutsumana 17.10.2017. Paikalla oli myös Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen sekä Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa. Järjestöistä olivat edustettuina Suomen Kuurosokeat ry, Kuurojen liitto ry ja Finlansdssvenska Teckenspråkiga rf.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltosen mukaan paras ratkaisu olisi, jos tulkkauspalvelu vapautetaan hankintalaista. Tämän asian hän lupasi viedä Kelan valtuutettujen kokoukseen. Jos he tämän hyväksyvät voidaan lakimuutosta lähteä valmistelemaan.

Elli Aaltonen lupasi myös, että tulkkauspalvelun jatkuvaa seurantaa parannetaan ja tiedottamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Hän toi esille, että Kela lisää resursseja viestintään ja tekee palvelulupauksen yhdessä asiakasraadin kanssa. Kyseinen raati perustetaan tämän vuoden loppuun mennessä ja järjestöt nimeävät siihen omat edustajat.

Elli Aaltonen esitti toiveen, että järjestöt huolehtivat asiakkaille riittävästi tukea ja apua asiakastietolomakkeiden täyttämiseen. Näin palvelu saadaan toteutettua mahdollisimman hyvin asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Asiakastietolomakkeet tullaan lähettämään marraskuun aikana.

Aaltonen lupasi selvittää, että onko siirtymävaihe tammikuussa mahdollinen, jolloin vanha ja uusi sopimus olisivat voimassa yhtä aikaa. Myös selvitetään, että onko suorahankintalaki mahdollinen (esim. kuurosokeiden kohdalla), jolloin palvelu voidaan hankkia ohi kilpailutuksen.

Toteutettavia asioita kootusti:

1. Sähköinen tulkkitilauslomake
2. Asiakaskysely 2018 vuoden lopussa kaikille
- asiakasraati mukana kysymysten laadinnassa
3. Kela järjestää tulkkauspalveluntuottajille koulutusta vielä tämän vuoden puolella
4. Asiakasjärjestöille järjestetään koulutusta 15.11.2017
- uusi tulkkauspalvelu
- Kelan tilastointi
5. Tulkeille järjestetään oma tilaisuus ensi vuoden alussa
6. Asiakaslehtiin ilmoitus muutoksesta
7. Kelan sivuille ajankohtaista tietoa

Elli Aaltonen osallistuu jatkossa viittomakielten verkostotapaamisiin kaksi kertaa vuodessa ja silloin voidaan yhdessä arvioida Kelan tulkkauspalvelua. Lisäksi keskustelussa pohdittiin yhden luukun tulkkaustilauspalvelua, jossa yhdistettäisiin SOTE- ja maakunta-alueilla toimivat tulkkauspalvelut Kelan tulkkauspalveluiden lisäksi. Tilaisuudesta laaditaan virallinen kooste Mikaela Nylanderin toimesta.

Viittomakieliseminaari pidetään 13.2.2018 eduskunnan pikkuparlamentissa. Aiheena on muun muassa sote- ja maakuntauudistus.

Aluepäällikkö Taru Kaaja ja hallituksen jäsen Sanna PaasonenJaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 18.10.2017 Webmaster